Smerter i ryggen

Hvor vanlig er ryggplager?

Ryggsmerter er en av de vanligste årsakene til at folk går til legen eller er borte fra jobben, og det er en ledende årsak til funksjonshemming over hele verden. Heldigvis finnes det tiltak for å forebygge eller lindre de fleste ryggsmerter. 

Kirurgi er sjeldent nødvendig for å behandle ryggsmerter.

Opptil 70% av befolkningen har opplevd ryggsmerter en gang i løpet av livet; rundt 40% hadde en episode som varte mer e'nn en dag de siste 12 månedene og rundt 25% de siste tre månedene. Dette er altså en folkeplage.

Symptomer

Ryggplager kan være akutte eller kroniske. Akutt betyr at smertene varer i mindre enn tre måneder, og mange opplever flere episoder med akutte ryggsmerter i løpet av livet. 


Smertene kan variere fra muskelsmerter til skudd-, svie- eller stikkende følelse. I tillegg kan smertene utstråle seg nedover benet eller forverres ved bøying, vridning, løfting, når du står oppreist eller går.

Årsaker

Alle kan utvikle ryggsmerter, til og med barn og tenåringer.

Disse faktorene kan gir deg høyere risiko for å utvikle ryggsmerter:

 • Alder. Ryggsmerter er vanligere når du blir eldre, og begynner rundt 30 eller 40 år.

 • Mangel på trening. Svake, ubrukte muskler i ryggen og underlivet kan føre til ryggsmerter.

 • Overvekt. Overdreven kroppsvekt gir ekstra stress på ryggen.

 • Sykdommer. Noen typer leddgikt og kreft kan bidra til ryggsmerter. Feil løft. Å bruke ryggen i stedet for beina kan føre til ryggsmerter.

 • Psykologiske forhold. Folk som er utsatt for depresjon og angst ser ut til å ha større risiko for ryggsmerter.

 • Røyking. Røykere har økt ryggsmerter. Dette kan oppstå fordi røyking gir mer hoste, noe som kan føre til irriterte/betent skiver eller skiveutglidning. Røyking kan også redusere blodstrømmen til ryggraden og øke risikoen for osteoporose.

Ryggsmerter utvikler seg ofte uten en årsak og kan være vanskelig for legen din å identifisere. Her er noen eksempler på årsaker knyttet til ryggsmerter:

Muskel- eller ligamentstamme; Gjentatte tunge løft eller en plutselig vanskelig bevegelse kan anstrenge muskler og ryggbånd. Hvis du er i dårlig fysisk form, kan konstant belastning på ryggen føre til smertefulle muskelspasmer.

Utbuling eller brudd på skiver (ofte kalt prolaps eller skiveutglidning); Skivene fungerer som puter mellom ryggvirvlene i ryggraden. Det myke materialet inne i en skive kan bule eller sprekke og presse på en nerve. Du kan imidlertid ha en utbulende eller sprukket disk uten ryggsmerter. Man kan ikke med 100% sikkerhet gi denne diagnosen uten MR eller røntgen.

 

Leddgikt eller Artrose kan påvirke korsryggen. I noen tilfeller kan leddgikt i ryggraden føre til en innsnevring av plassen rundt ryggmargen, en tilstand som

kalles Spinal Stenose.

Osteoporose; Ryggvirvlene kan bli skjøre og porøse og utvikle smertefulle brudd.

 

Dette kan du gjøre for å forebygge ryggplager:

Du kan unngå ryggsmerter eller forhindre tilbakefall ved å forbedre din fysiske tilstand, trene riktig og lære kroppen din riktig kroppsmekanikk.

 

For å holde ryggen sunn og sterk:

 • Trening. Regelmessige aerobiske aktiviteter, som ikke belaster eller støter på ryggen, kan øke styrken og utholdenheten i ryggen og lar musklene dine fungere bedre. Turgåing og svømming er gode valg. Snakk med oss om hvilke aktiviteter du kan prøve.

 • Bygg muskelstyrke og fleksibilitet. Mage- og ryggmuskel øvelser styrker kjernen din og hjelper til med å kondisjonere disse musklene slik at de fungerer sammen som et naturlig korsett for ryggen. Sjekk ut vårt unike behandlingsprogram som bygger styrke og øker bevegeligheten i rygg og nakk. Behandlingen er smertefri og effektiv.

 • Oppretthold en sunn vekt. Å være overvektig belaster ryggmuskulaturen. Hvis du er overvektig, kan det å gå ned i vekt forhindre ryggsmerter.

 • Slutte å røyke. Røyking øker risikoen for korsryggsmerter. Risikoen øker med antall sigaretter røkt per dag. Hvis man slutter å røyke, kan dette bidra til å redusere denne risikoen.

Unngå bevegelser som vrir eller belaster ryggen. Bruk kroppen din riktig:

 • Stå smart. Ikke slurv. Oppretthold en nøytral bekkenposisjon. Hvis du må stå i lange perioder, plasser den ene foten på en lav fotskammel for å ta noe av belastningen på korsryggen, og bytt mellom føttene. God holdning kan redusere belastningen på ryggmuskulaturen.

 • Sitt smart. Velg en stol med god korsryggstøtte, armlener og en svingbar base. Vurder å plassere en pute eller et rullet håndkle i ryggen for å opprettholde ryggens normale kurve.  Hold knærne og hoftene jevne. Bytt stilling ofte, minst hver halvtime.

 • Løft smart. Unngå tunge løft, hvis mulig, men hvis du må løfte noe tungt, la bena gjøre jobben. Hold ryggen rett - ingen vridning - og bøy bare på knærne. Hold lasten nær kroppen din. Finn en løftepartner hvis gjenstanden er tung eller vanskelig.

Vi har løsningen for å bli kvitt rygg- og nakkesmerter:

 

Bevegelse som medisin

 

Flere studier har vist at bevegelse kan fungere som medisin for smertefulle ledd. Med ledd som kneet, som er relativt enkle strukturer, er bevegelsene enkle og belastningen er enkel å bruke på en kontrollert måte.

 

Ryggraden er imidlertid en veldig kompleks struktur som involverer ryggvirvler, skiver, leddbånd, dynamisk fungerende rotator- og mellomvirvler, samt store, for det meste statisk fungerende støttemuskler.

 

Når smerte og tap av koordinasjon legges til ligningen, er det ekstremt vanskelig å starte treningsbehandling på en kontrollert måte. Spesielle aparater kreves for å isolere målområdet og gi total kontroll i bevegelse og last.

Alle bevegelser skal starte med begrenset bevegelse og lav belastning, innenfor

smerte-toleransen. Tid er viktig, ettersom fysiologiske endringer er langsomme.

Les mer om vår unike rygg og nakke behandling her.

Hip-Fix liten.jpg