Prolaps

 

En prolaps i ryggen refererer til et problem med en av de gummiaktige putene (skivene) som sitter mellom de enkelte ryggvirvlene.

 

En ryggskive har et mykt, geléaktig senter (kjerne) innkapslet i et tøffere, gummiaktig eksteriør (annulus).  Prolaps eller skiveutglidning er gjerne utrykk som blir brukt når noe av kjernen skyver ut gjennom en sprekk i annulus (den ytre delen av skiven).

 

 

 

                                                                   Kilde: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/herniated-disk/symptoms-causes/syc-20354095

En prolaps eller skiveutglidning kan forekomme i hvilken som helst del av ryggraden og kan irritere en nærliggende nerve. Avhengig av hvor ille prolapsen er, kan det føre til smerte, nummenhet eller svakhet i en arm eller et ben.

 

Kirurgi er vanligvis ikke nødvendig for å lindre problemet.

De fleste prolapser forekommer i korsryggen, selv om de også kan forekomme i nakken. Tegn og symptomer avhenger av hvor skiven er plassert og om skiven trykker på en nerve. De påvirker vanligvis den ene siden av kroppen.

Symptomer på prolaps

 

 • Smerter i arm eller ben; Hvis prolapsen er i korsryggen, vil du vanligvis føle mest smerte i baken, låret og leggen. Du kan også ha smerter i en del av foten. Hvis prolapsen er i nakken din, vil du vanligvis føle mest smerte i skulder og arm. Denne smerten kan skyte inn i armen eller benet når du hoster, nyser eller beveger deg i bestemte stillinger. Smerter blir ofte beskrevet som skarpe eller svie. 

 

 • Nummenhet eller prikking; Mennesker som har en prolaps har ofte utstrålende nummenhet eller prikking i kroppsdelen som er tilknyttet nervene. 

 

 • Svakhet; Muskler tilknyttet de berørte nervene har en tendens til å svekkes. Dette kan føre til at du snubler, eller påvirker din evne til å løfte eller holde på ting.

Årsaker

 

Prolaps er oftest et resultat av en gradvis, aldringsrelatert slitasje. Når du blir eldre, blir skivene mindre fleksible og mer utsatt for å revne eller sprekke ved mindre belastning eller vridning.

 

Det kan være vanskelig å finne årsaken til prolaps. Noen ganger kan bruk av ryggmuskulaturen, i stedet for ben- og lårmuskulaturen, for å løfte tunge gjenstander føre til en prolaps. Det å vri og snu seg mens du løfter, er heller ikke særlig bra for ryggen. Sjelden er en traumatisk hendelse som et fall eller et slag mot ryggen årsaken.

 

Risikofaktorer

 

Faktorer som kan øke risikoen for en prolaps:

 

 • Vekt. Overvekt gir ekstra belastning på skivene i korsryggen.

 • Arbeid. Personer med fysisk krevende jobber har større risiko for ryggproblemer. Gjentatte løft, trekking, skyving, bøying sidelengs og vridning kan også øke risikoen for en skiveutglidning.

 • Genetikk. Noen mennesker arver en svakhet for å utvikle skiveutglidning.

 • Røyking. Det antas at røyking reduserer oksygentilførselen til skivene, noe som får den til å bli svakere.

Forebygging

 

Gjør følgende for å forhindre en prolaps:

 

 • Trening. Styrking av ryggens kjernemuskulatur (multifidus) og støttemuskulaturen stabiliserer og støtter ryggraden.

 

 • Oppretthold god holdning. Dette reduserer trykket på ryggraden og skivene. Hold ryggen rett og vær bevisst på holdningen din, spesielt når du sitter i lange perioder. Løft tunge gjenstander ordentlig, slik at bena - ikke ryggen - gjør det meste av jobben.

 

 • Oppretthold en sunn vekt. Overvekt legger mer press på ryggraden og skivene, noe som gjør dem mer utsatt for prolaps.

 

 • Slutte å røyke. Unngå bruk av tobakksprodukter.

Bli kvitt ryggsmertene og forebygg tilbakefall!

Sliter du med ryggsmerter og ønsker et treningsprogram som hjelper deg med å bli kvitt smertene og forebygger tilbakefall. Vi tilbyr en smertefri og effektiv behandling av både rygg og nakke. Les mer.

Bildet viser en illustrasjon av menneskets anatomi med ryggen i fokus. Det blir vist og forklart foskjellen mellom en normal ryggskive og en ryggsøyle med en prolaps (skiveutglidning) i en av ryggskivene mellom en av ryggvirvlene.